~ KeRNa Aku TeRUtErUBOzU ~

seribu mimpi berjuta sepi hadir bagai teman sejati di antara lelahnya jiwa dalam resah dan air mata ku persembahkan kepada-Mu yang terindah dalam hidup

Bubur Gandum Shada

bubur gandum shada siap!!

Salam..
ermm..nak kongsi.seperti yang aku xjangkakan..tekak aku kekadang nak makan makanan pelik2..walau agak malas ku gagahi jugak diri ni buat bubur gandum..ni resipi mak aku bagi daaa...huhuhuhu....pagi after my mom go to work,as usual i will replace her to masak2 kat dapur lah kan..tambah2 lagi musim cuti ni..n tambah2 lg aku uk kt umah mgu ni..so,aku akan buat sume keje lah..
tetibe perut aku lapar,tekak plak nak makan bende manis2..so aku buat lah bubur gandum ni..ala gmbr candid kat ats tu la hasil tangan aku..yumm2...rasalah..baru tau..haha..

CARA2:
1) campurkan tepung gandum sebanyak 300g with air masak la..(gune yang sejuk jer,xpe) air tu pandai2 la sukat sendiri,xnak terlalu cair or xnak terlalu pekat plak doh gandum tuh..
adun sehingge sebati
2) pastu,aku bese gune santan segar..pas petik..kopek kulit kelapa..mesin n perah santan segar..santan lam kotak ni tak berapa selera tekak aku nak telan..rs len la dr yang ori. (santan 500ml agak2 la sendiri yer)

3)doh gandum tadi tu korg kene rebus..amik hujung2 sudu jer doh tu (sikit2) and then masukkan lam periuk yang de air yang telah di didihkan..lebih kurang 15 minit lau nampak ia (doh) da mula timbul ke permukaan air yang di didih tadi..u all angkatlah..tu maknenye da masak.n buat la sampai doh tu habis ..amik masa gak la..tapi aku buat sekejap jer.. bese org xletak daun pandan dlm air rebusan tu..tapi aku letak sbb bau nyer wangi..toskan doh tu yer puan2..


3. ni la hasilnye doh yang siap di rebus

4)  after that,panaskan santan tadi ,dengan api yang kecik..letak kan skali daun pandan agar kewangian asli dpt dikekalkan dan letakkan secubit garam

5) apabila santan mula mendidih..(kene kacau santan slalu  to avoid pecah minyak) masukkan manisan (gula melaka) sebanyak sekeping setengah .Kacau sehingga manisan itu hancur..rasa manis dan masin diseimbangkan.


                                                         5.  haa mcm ni lah..
6) Bila da siap mcm gbr 5 tuh..masukkan doh yang telah di toskan tadi ke dalam periuk..Kacau sehingga sebati lebih kurang 15 minit..sentiasa kacau agar santan tadi tak pecah minyak...mcm tu jer.. =)


                                              nyum2...kire2 da siap la nih..haha

selamat mencube!!!!

pas makan2 aku bergegas mghidupkan enjin kereta sbb nak anta adik aku naek bus ,hes going bck to UIA.cian adik aiman aku xsempat nak merasa bubur gandum kakak die nih..huhuhu...naseb bek sempat hantar die tadi..sbb jln jem..nak nek bus kol 10 am di perkarangan komplek Sri Iman..tapi kol 9.30am die baru mandi..adoii..tu pun sbb aku tlg ingatkan die..so,9.35am baru gerak..huhuhu....bayangkan cmner aku bw kete sbb nak nganto die ..seb bek selamat sume..alhamdulillah..praise to Allah.. =) (lau mak aku tau,mesti  da kene sound nih..huhuhuhu)

0 comments:

Post a Comment